Берлин засега не се подготвува да земе повеќе баратели на азил од Италија

Германија останува на својата одлука засега да не прима повеќе мигранти од Италија преку Механизмот за солидарност, соопшти денеска Министерството за внатрешни работи на Германија.

 

Во моментов, не се одржуваат подготвителни интервјуа за прифаќање на повеќе луѓе од Италија, изјави портпаролот на министерството за ДПА како одговор на барањето.

Сепак, некои мигранти веќе го поминале процесот и ќе бидат примени, рече тој.

Подготвителните интервјуа би можеле „да се продолжат во секое време“, додаде портпаролот.

Во петокот, министерката за внатрешни работи, Ненси Фезер, рече дека доброволната постапка е прекината „бидејќи Италија не покажала подготвеност да ги врати луѓето низ постапката во Даблин“, во коментари за радиодифузерот АРД.

„Сега, се разбира, е јасно дека и ние ја исполнуваме нашата обврска за солидарност“, иако таа не кажа што точно значи тоа.

Нејзината изјава првично беше толкувана дека Германија сака да продолжи доброволно да прима мигранти од Италија, јави ДПА.

Back to top button
Close