Безбедносни тензии во Tирана пред утрешниот Eвропски самит  

Пред утрешниот Европски Самиот што ке се одржи во албанскиот гравен град Тирана на кој е најавено  учествуво на  44 делегации, албанската опозиција предводена од Демократската партија денеска соопшти дека без разлика на тоа што не добила дозвола за одржување на митингот пред владата на Албанија, митонгот кего одржи.Лидерот на опозицијата Сали Бериша на прес конференција денеска изјави дека ,,тоа е право гарантирано со уставот на Албанија и е можност лидерите на Европа да се уверат дека премиерот Еди Рама со украдни гласови и со шверц на дрога ја уништива Албанија,,. Бериша рече дека никој неможе да го споре митингот закажан за 12 часот пред владата  и ги повика албанците за масовно учество на мигинтот .

Од друга страна албанското министерство за внатрешни работи го соопшти планот  со кој покрај другото се забранува целоснодвижење пред владата ,каде ке се одржува самитот . Премиерот Еди Рама изјави дека сите  треба да се придржуваат на плнаот со цел да нема проблеми додека се одржува Самитот . Тој рече дека оваа прилика е од огромно значење за Албанија , бидејки за прв пат еден самиот од вакви размери се одржува во Тирана . Опозицијата може да протстира на друга локацијано не и пред Владата , рече Рама .

Албанските медиуми оценуваат дека  еден ден пред Самитот  станува сосема јасно дека опозицијата не се повлекива од протестите и моѓни се безбедностни тензии  бидејки бара да протестира на локација на која е забрането движење.  Медимуите јавија дека денеска епотврдено дека на Самитот во Тирана ке учествува и срспкиот претседател Алаксандар Вучиќ, кој според истите извори имал силен притисок од лидери на ЕУ, да дојде во Тирана на Самитот . За обезбеувањето на Самитот според албанското МВР се ангажирани околу 2 илјади полицијаци .

К.Мимидиноски

Back to top button
Close