Блумберг: ЕУ исклучува седум руски банки од СВИФТ

 

Амбасадорите на ЕУ се согласија да ги исклучат банките ВТБ, Русија и Откритие, како и Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank и VEB.Russia од системот СВИФТ, објави денеска новинската агенција Блумберг, повикувајќи се на договорената листа.

Како што е наведено, списокот вклучува голем број банки кои веќе се санкционирани од страна на Унијата.

Истовремено, се нагласува дека Сбербанк и Газпромбанк се уште не се вклучени во списокот. Забележано е дека листата подлежи на корекции.

Back to top button
Close