Бугарската армија го презема обезбедувањето на границата со Турција

Делови од Министерството за одбрана на Бугарија ќе го преземат обезбедувањето на границата со Турција, каде притисокот од мигрантите е најсилен, изјави за Нова ТВ главниот секретар на МВР, главниот комесар Петар Тодоров. Како што јави дописникот на МИА од Софија, според Тодоров, дополнителните полициски сили кои беа испратени ќе бидат повлечени да учествуваат во обезбедувањето на парламентарните избори на 2 октомври во земјата.

До крајот на септември полициските сили ќе бидат обештетени со соодветна опрема – беспилотни летала, хеликоптери и кучиња трагачи, рече главниот комесар Тодоров.

Тој беше категоричен дека нема да биде потценет ниту еден од двата сериозни проблеми со кои се соочуваат бугарските власти. Тодаров додаде дека септември и октомври се најфреквентни во однос на мигрантскиот притисок.

Back to top button
Close