Бугарската влада го подготви договорот за купување на втората серија од осум авиони Ф-16 Блок 70

Преодната влада на Бугарија до 48. Народно собрание достави договор со САД подготвен за ратификација, јави дописникот на МИА од Софија.

Преодната влада го направи овој чин седум дена откако пратениците дадоа поддршка за проектот. Доставувањето на договорот се совпадна со кризата околу ракетата што ја погоди Полска.

Бугарската влада однапред ги одобри договорите една недела пред да добие одобрение од Парламентот.

Целта е ратификацијата на договорот за 2,6 милијарди лева (1,350 милијарди евра) да биде завршена до 15 декември, а авионите да бидат во Бугарија до 2027 година.

Поради проектилот во Полска, в.д. Гулаб Донев, објави дека го повикува Советот за безбедност при Министерскиот совет по одржувањето на состанокот на амбасадорите на НАТО.

Собраниските комисии за надворешна политика и одбрана ги ислушаа министрите за одбрана Димитар Стојанов и министрите за надворешни работи Николај Милков, како и шефовите на специјалните служби на Бугарија и според Стојанов, нема потреба од зголемување на борбената готовност.

Милков и пратениците падот на проектилот во Полска го оценија како несреќа.

Парламентар ите партии во бугарското Народно собрание се обединија дека Бугарија сочувствува со неговите жртви, но не брза со обвинувања.

Back to top button
Close