Бугарски министер му се закани на холандскиот премиер: Руте да внимава што зборува

Марк Руте (премиер на Холандија ) да внимава. Вака се закани в.д. министерот за правда на Бугарија, Крум Зарков, на БТВ во врска со одлуката на Холандија да не го поддржи влезот на Бугарија во Шенген.

Според Зарков, зборовите на претседателот за навредливата сугестија на Холандија дека бугарската граница се минува за 50 евра и дека тоа е цинизам кон Бугарија, веќе се слушнати и ќе одекнат низ цела Европа. Во меѓувреме, тројца бугарски полицајци беа убиени во обидите да спречат илегална емиграција од Турција.

Не се работи за емоции, туку за право, објасни Зарков. Според него, сè што кажале и Холандија и другите земји членки, ние сме го направиле. Токму спротивното од одлуката на Холандија беа дијалозите што Бугарија ги води со ЕУ.

Им порачуваме дека правиме ужасни чекори во оваа насока – владеење на правото. И јас сакам резултати, не поради Холандија, туку поради нас, изјави Зарков.

Марк Руте (премиер на Холандија ) да внимава. Вака се закани в.д. министерот за правда на Бугарија, Крум Зарков, на БТВ во врска со одлуката на Холандија да не го поддржи влезот на Бугарија во Шенген.

Според Зарков, зборовите на претседателот за навредливата сугестија на Холандија дека бугарската граница се минува за 50 евра и дека тоа е цинизам кон Бугарија, веќе се слушнати и ќе одекнат низ цела Европа. Во меѓувреме, тројца бугарски полицајци беа убиени во обидите да спречат илегална емиграција од Турција.

Не се работи за емоции, туку за право, објасни Зарков. Според него, сè што кажале и Холандија и другите земји членки, ние сме го направиле. Токму спротивното од одлуката на Холандија беа дијалозите што Бугарија ги води со ЕУ.

Им порачуваме дека правиме ужасни чекори во оваа насока – владеење на правото. И јас сакам резултати, не поради Холандија, туку поради нас, изјави Зарков.

Back to top button
Close