Чанг 5 успешно слета на Месечината

Кинеското вселенско летало Чанг 5 успешно слета на Месечината.

Чанг 5 треба да собере примероци од карпите на Месечината.

Целта на кинеската мисија е да донесе на Земјата примероци од карпите на Месечината, првпат по 44 години. Претходно, таква мисија имаа САД и Советскиот Сојуз.

Сондата е наречена Чанг по кинеската божица на Месечината

Back to top button
Close