Данска го укина државниот празник за да ги зголеми средствата за одбрана

Данскиот парламент денеска усвои закон за укинување на државниот празник за да помогне во финансирањето на зголемените трошоци за одбраната.

Новата влада вели дека ова ќе ги зголеми даночните приходи кои би го финансирале зголемениот воен буџет во услови на војна во Украина.

Синдикатите протестираа против укинувањето на Големиот молитвен ден, христијански празник кој се паѓа четвртиот петок по Велигден и датира од 1686 година.

Владата настојува да го зголеми буџетот за одбрана поради зголемената геополитичка неизвесност по саботажата на двата гасовода кои транспортираа гас од Русија до Германија преку данските води.

Данска ќе настојува да ја исполни целта на НАТО за трошење два отсто од БДП за одбрана до 2030 година, три години пред предвиденото.

Владата вели дека поголемиот дел од дополнителните 639 милиони долари потребни за исполнување на целта ќе бидат покриени со повисоки даночни приходи што се очекуваат од крајот на празникот.

Синдикатите, пратениците од опозицијата и економистите се сомневаа во ефективноста на предлогот, но мнозинската влада го прифати законот со 95 гласа во Парламентот од 179 места.

Back to top button
Close