Декларација од самитот ЕУ-Западен Балкан

На самитот ЕУ-Западен Балкан во Тирана денеска беше потпишана Декларација во која ЕУ уште еднаш ја потврдува својата целосна и недвосмислена посветеност на перспективата за членство на Западен Балкан во Европската Унија и повикува на забрзување на пристапниот процес заснован на кредибилни реформи од страна на партнерите, фер и ригорозни услови, како и принципот на сопствените заслуги.

Во декларацијата се наведува дека ЕУ ги охрабрува земјите во регионот да постигнат брз и одржлив напредок кон целосно усогласување со заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ и да дејствуваат соодветно, вклучително и во областите на рестриктивните мерки на ЕУ.

Декларацијата:

Ние, лидерите на Европската унија (ЕУ) и нејзините земји-членки, во консултација со лидерите од Западен Балкан и во присуство на регионални и меѓународни чинители, денеска за првпат го одржавме овој Самит во регионот на Западен Балкан и го заклучивме следново:

Ескалацијата на руската агресивна војна против Украина ги става во ризик европскиот и глобалниот мир и безбедност и ја нагласува важноста на стратешкото партнерство меѓу ЕУ и регионот на Западен Балкан.

ЕУ ја потврдува својата целосна и недвосмислена посветеност на перспективата за членство во Европската унија на Западен Балкан и повикува на забрзување на процесот на пристапување, врз основа на веродостојни реформи од страна на партнерите, фер и ригорозни условувања и принципот на сопствени заслуги, што е во наш заеднички интерес. Го поздравува напредокот постигнат од страна на партнерите од Западен Балкан на нивните соодветни патишта на ЕУ од Самитот ЕУ-Западен Балкан во Брдо во октомври 2021 година. Особено, ЕУ го поздравува одржувањето на првите Меѓувладини конференции со Албанија и Северна Македонија.

ЕУ ја поздравува решеноста на партнерите од Западен Балкан да ги поддржуваат основните европски вредности и принципи, во согласност со меѓународното право. ЕУ, исто така, ја поздравува повторената посветеност на партнерите од Западен Балкан за приматот на демократијата, основните права и вредности и владеењето на правото, вклучително и поделбата на власта. Ја нагласува потребата од постојани напори во борбата против корупцијата и организираниот криминал, зајакната поддршка за добро владеење, човековите права, родовата еднаквост и правата на лицата кои припаѓаат на малцинствата. Кредибилитетот на овие заложби зависи од значајното спроведување на неопходните реформи и од градењето на солидно искуство поткрепено со јасна и доследна јавна комуникација во интерес на нивниот народ. Засилено граѓанско општество и независни и плуралистички медиуми, со целосно почитување на слободата на изразување, се клучни компоненти на секој демократски систем и ние ја поздравуваме и поддржуваме улогата што ја играат во Западен Балкан.

Заедно со ЕУ е јасен знак за стратешката ориентација на партнерите, сега повеќе од кога било кога Русија ја ескалира својата агресивна војна против Украина. Заедничката визија за иднината вклучува меѓусебни одговорности и заеднички вредности. Додека ја продлабочуваме нашата соработка со партнерите, ги повикуваме да постигнат брз и одржлив напредок кон целосно усогласување со Заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ (ЗНБП) и да дејствуваат соодветно, вклучително и за рестриктивните мерки на ЕУ. Ги поздравуваме оние партнери од Западен Балкан кои веќе ја демонстрираат својата стратешка посветеност во овој поглед со целосно усогласување ги охрабруваме оние кои не го сториле тоа да го следат примерот.

ЕУ останува најблискиот партнер на регионот, главен инвеститор и трговски партнер и главен донатор. Исклучителниот обем и опсег на оваа поддршка треба да бидат повидливи и проактивно да се рефлектираат од страна на партнерите во нивната јавна дебата и комуникација, за да можат граѓаните да ги ценат конкретните придобивки од партнерството со ЕУ.

Надоврзувајќи се на ревидираната методологија, Европскиот совет ги повика Комисијата, Високиот претставник и Советот дополнително да ја унапредат постепената интеграција на регионот веќе за време на самиот процес на проширување на реверзибилен и заснован на заслуги начин.

ЕУ потсетува на важноста од продолжување на реформите, и за доброто на граѓаните и како основа за континуирана поддршка на ЕУ, особено во областа на владеењето на правото, а особено на оние реформи поврзани со независноста и функционирањето на судството и борбата против корупцијата и организираниот криминал

Back to top button
Close