Денеска прва седница на новата британска влада на Кир Стармер

Новиот премиер на Велика Британија, Кир Стармер, денеска ќе претседава со првиот состанок на неговиот кабинет по историската победа на Лабуристичката партија на изборите одржани во четвртокот.

Новиот премиер вчера ги именуваше членовите на својот кабинет, во кој функцијата шеф на дипломатијата му припадна на Дејвид Лами.

За првпат по 800 години на чело на Министерството за финансии застанува жена, Рејчел Ривс, Вес Стритинг е министер за здравство, а Бриџит Филипсон е министер за образование.

Back to top button
Close