Експертите на МААЕ пристигнаа во сите украински нуклеарни централи, веќе функционираат трите нуклеарни централи лоцирани на неокупираната територија

Експерти на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) пристигнаа во сите нуклеарни централи на Украина со цел да му дадат поддршка и помош на персоналот,  изјави генералниот директор на МААЕ Рафаел Гроси во видео порака објавена на Твитер, пренесува Укринформ.

„Неодамна, Украина побара од МААЕ да обезбеди, како и за Запорижја, помош и поддршка на лице место за Ривне, Хмелницки и Јужна Украина и за Чорнобил. Оваа помош започна. Мораме да направиме сè за да спречиме нуклеарна несреќа во која било од овие нуклеарни постројки, што само ќе го зголеми ужасното страдање на кое веќе сме сведоци во Украина“, рече Гроси.

Тој потсети дека експертите на МААЕ биле на локацијата на Запорижја НПП од почетокот на септември, обезбедувајќи поддршка и помош на персоналот на станицата. Според генералниот директор, веќе е видлив напредок во воспоставувањето нуклеарна безбедносна и безбедносна заштитна зона околу локацијата Запорижја НПП.

Укренерго соопшти дека сите нуклеарни централи кои се наоѓаат на територијата на Украина контролирана од владата се веќе приклучени на електроенергетскиот систем. За 1-2 дена ќе може да се врати на закажани прекини на струја наместо на итни.

„Сега енергетскиот систем е целосно интегриран, сите региони се поврзани. Повторно е поврзан со енергетскиот систем на Европската унија… Работат сите три нуклеарни централи лоцирани на неокупирана територија… За 1-2 дена, тие ќе го достигнат својот нормален планиран капацитет и очекуваме дека ќе биде можно да се вратат закажаните прекини на електрична енергија наместо во итни случаи“, рече Володимир Кудрицки, извршен директор на националната енергетска компанија Укренерго, за време на националниот телетон во четвртокот навечер.

Како резултат на нападот на 23 ноември, Украина загуби значителен дел од производството на електрична енергија во различни видови електрани: нуклеарни, термални и хидроелектрични, истакна тој.

Кудрицки, исто така, нагласи дека енергетските работници се подготвени да го обноват електроенергетскиот систем во случај на повторени руски напади, но потрошувачите треба да штедат електрична енергија. Според него, Украина добива помош од меѓународните партнери во форма на опрема и материјали, како и во форма на финансиска поддршка за извршување на поправки.

Дополнително, Кудрицки рече дека постои можност за увоз на електрична енергија од Европа во количина до 500 MW.

„Единствено што е потребен посебен механизам за да се обезбеди овој увоз бидејќи цената на струјата во Европа е повисока“, додаде тој.

Како што е соопштено, рускиот ракетен напад на 23 ноември доведе до привремено прекинување на струјата на сите нуклеарни централи, повеќето термоелектрани и хидроцентрали. Погодени беа и капацитетите за пренос на електрична енергија. Поради намалување на фреквенцијата на енергетскиот систем на Украина, активирана е итна заштита на нуклеарните централи Ривне, Јужна Украина и Хмелницки, како резултат на што автоматски се исклучуваат сите енергетски единици.

извор: Цивилмедиа

Back to top button
Close