Европското обвинителство води 203 истраги во Бугарија за злоупотреби на приближно 900 милиони евра

Обвинителството на ЕУ денеска го презентираше извештајот за своите активности минатата година, во кој се наведува дека во Бугарија се водат 203 истраги поради сомнение за измама со 884,9 милиони евра од европскиот буџет.

Во 2023 година беа отворени 107 нови истраги за 405,2 милиони евра. Во оваа бројка пет инспекциски надзори се за измама со ДДВ со вкупна вредност од 28,2 милиони евра, покажуваат податоците. Минатата година не е издаден ниту еден налог за заплена на имот, се додава во извештајот. Во истиот период без последици завршиле 16 увиди, а материјалите во 14 случаи се предадени на бугарскиот суд.

Од вкупно 225 пријави за сомневање за злоупотреба, 163 се поднесени од надлежните во Бугарија, 13 се од институции на ЕУ, 47 се од граѓани. Според инспекциите на Европското обвинителство, минатата година во Бугарија биле отворени четири предмети, но немало ниту една правосилна судска одлука и ниту еден не е осуден.

Податоците покажуваат и дека половина од инспекциските контроли се однесуваат на предмети кои не се однесуваат на јавни набавки, речиси една третина се поврзани со сомневања за трошење со јавни средства, околу три проценти се поврзани со затајување ДДВ, шест проценти се поврзани со сомневања за корупција.

Најголемиот број истраги се однесуваат на работа со средства од европскиот буџет за кохезија, а потоа следат случаи поврзани со програми во земјоделството.

Севкупно, Канцеларијата на европското јавно обвинителство покрена над 330 истраги во ЕУ минатата година. Проценетата штета во овие случаи за европскиот буџет е 11,5 милијарди евра, покажува извештајот.

Back to top button
Close