Федералците изнеле кутии со доверливи документи од домот на Трамп

При претресот на домот на поранешниот претседател на САД Доналд Трамп на Флорида, ФБИ заплениле околу 20 кутии со предмети од Мар-а-Лаго, вклучително и 11 комплети доверливи документи, објави The Wall Street Journal, цитирајќи листа на предмети добиени од бирото како дел од документот за налог.

Поточно, агентите собрале четири комплети строго тајни документи, три комплети тајни документи и три групи доверливи документи.

Содржината на тие документи не е детално објаснета во документот, додека „тајна“ е ознака што широко се користи во светот на разузнавањето и понекогаш се применува на релативно безначајни документи, а класификацијата „строго доверливо“ се однесува на многу почувствителни материјали.

Во списокот на три страници се наведува и дека агентите го отстраниле од имотот на поранешниот претседател, меѓу другото, помилувањето на Роџер Стоун од страна на Трамп и информациите за „претседателот на Франција.

Судот им нареди на овластените агенти да ја претресат канцеларијата на Трамп и „сите складишта и сите други простории или простори во просториите што ги користат или достапни за користење од поранешниот претседател и неговиот персонал и во кои може да се чуваат кутии или документи, вклучително и какви било објекти или згради на имотот.

Back to top button
Close