ФОТО: Милјана Кецмановиќ глуми жртва и не доаѓа на суд – но изгледа сосема поинаку на прошетка во центарот на Белград

Во Вишиот суд во Белград минатиот петок се одржа уште едно прелиминарно рочиште по тужба од страна на семејството на момче рането во пукањето во ОУ „Владислав Рибникар“ на 3 мај минатата година, кога Коста Кецамовиќ уби девет негови врсници и работник од обезбедувањето. Адвокатот на родителите на момчето-убиец соопшти дека тие „не се во можност да сведочат“.

Застапникот на Миљана и Владимир Кецмановиќ, како и нивниот син, адвокатката Марина Ивеља, го повлекла предлогот родителите да сведочат пред судот, слично како и во претходно одржаните судски процеси, наведувајќи дека не се во можност бидејќи „не сакаат да ги повредат жртвите зборувајќи колку грижливо и внимателно го воспитувале своето дете“, а таа предложила да се прочитаат нивните изјави од кривичната постапка, кои биле затворени за јавноста,  предлог кој судијата го усвоил.

Инаку, како што пишува српски Курир, Миљана и Владимир Кецмановиќ се обиделе да објаснат дека им било тешко и дека „сочувствуваат со семејствата на жртвите“ во текот на кривичната постапка против нив пред Вишиот суд во Белград.

– Во судницата во кривичната постапка, на која треба да присуствуваат, се обидоа да се претстават речиси како поголеми жртви од родителите кои ги загубија децата. Никој не им поверува, дури и родителите кои ги загубија децата во судницата јасно им ставија до знаење дека „глумат за Оскар“ – вели изворот на Курир.

Курирот дошол до фотографија на која Миљана Кецмановиќ лежерно шета низ центарот на Белград.

На сликата може да се види како се шета во главниот град во близина на местото каде што нејзиниот тринаесетгодишен син уби девет негови врсници и еден училишен чувар.

Инаку, против момчето-убиец и неговите родители се поведени пет парнични постапки. Против родителите се води една кривична постапка. Момчето убиец не може кривично да одговара бидејќи во моментот кога го извршил делото немал 13 години и затоа не може да му се суди за масакрот што го извршил во неговото училиште.

Back to top button
Close