(ФОТО+ВИДЕО) Новите банконоти со ликот на Чарлс Трети ги воодушевија јавноста и колекционерите


Велика Британија доби нови поштенски марки со ликот на кралот Чарлс III, кои за првпат беа пуштени во промет на 4 април. Оваа промена означува важен момент во историјата на британската поштенска служба, бидејќи се први поштенски марки со ликот на монархот.

Покрај новите поштенски марки, британскиот крал Чарлс Трети го доби и својот лик на банкнотите кои беа претставени во вторник на 9 април 2023 година. Банкнотите нема да бидат пуштени во оптек до јуни 2024 година, но веќе привлекуваат големо внимание кај јавноста.

Овие банкноти се резултат на напорите и работата на Банката на Англија и претставуваат значаен чекор кон модернизацијата на британскиот монетарен систем.

Оваа промена на британската валута предизвика различни реакции во јавноста. Додека некои изразија ентузијазам за новите поштенски марки и банкноти, други се скептични за овие промени. Сепак, едно е сигурно – оваа промена ќе остави длабока трага во историјата на британската валута.

Back to top button
Close