Француските дипломати се подготвуваат за штрајк, соопштија синдикатите

Синдикатите повикаа на штрајк на 2 јуни во француското Министерство за надворешни работи – исклучително редок настан за француската дипломатија – за да се изрази загриженост поради „лавината реформи” кои според нив го ставаат крај на францускиот дипломатски кор.

Според Оливие да Силва од синдикатот ЦЕФ, ова е второ штрајкувачко движење во историјата на министерството по протестите поради платената компензација за домување во 2003 година. Според него, ова е „вистинска грижа во ресор во кој нема протестна традиција”.

Тие ја критикуваат, особено, реформата што го отстранува поимот „дипломат од кариера”, ги намалува конзуларните активности, ги намалува работните места – намалува 50 отсто од целиот персонал за помалку од 30 години.

„Овие мерки кои ги уништуваат нашите дипломатски алатки се апсурдни во време кога војната се враќа во Европа”, пишуваат неистомислениците.

Најконтроверзната мерка на реформата предвидува постепено укинување до 2023 година на – ополномоштени министри и меѓународни советници.

Франција го има третиот најголем дипломатски кор во светот по САД и Кина. Според официјалните податоци за неговото Министерство за надворешни работи, вкупно работат околу 14.000 луѓе.

Back to top button
Close