Газпром“ ја прекина испораката на гас за Летонија

Рускиот производител на гас, „Газпром“, соопшти дека ја прекинува испораката на гас за соседна Латвија, обвинувајќи ја за кршење на условите за повлекување на гасот.

Овој потег уследи еден ден откако латвиската енергетска компанија (Latvijas Gaze) соопшти дека купува гас од Русија и плаќа во евра наместо во рубљи, како што бара Москва.

Русија веќе ја прекина испораката на гас за Полска, Бугарија, Финска, Холандија и Данска, кои одбија да платат за гас во согласност со наредбата на претседателот Владимир Путин, со која се бара да се отворат сметки во рубљи во руска банка, како дел од новото решение за плаќање.

Back to top button
Close