Георгиески: Најостро ги демантирам тврдењата на менаџерскиот тим на “Куба Либре” дека не добиле известување за отстранување на објектот

Најостро ги демантирам тврдењата на адвокатите и менаџерскиот тим на фирмата поранешен концесионер на плажата “Куба Либре” дека не добиле известување за отстранување на бесправните објекти во кои обавуваат угостителска дејност.
Решението за отстранување на објектите е издадено уште во 2017 година, а последното известување за отстранување на објектите од страна на Општина Охрид е доставено до фирмата пред десетина дена.
Исто така, јавноста преку медиумите, неколку пати до сега беше информирана за целиот процес на отстранување на објектите од плажите и до сега неколку пати беше потенцирано дека ќе се пристапи кон отстранување на плажите во градската зона и дека нема да има никакава селективност во постапките.
Целосно манипулативна е изјавата од фирмата поранешен концесионер, дека бил изнајден начин за подмирување на закуп на земјиштето и дека имале платено кирија до 2021 година. Тоа е целосна лага!
Потенцирам дека станува збор за присилна наплата согласно закон и по основ на Судска пресуда по признание за стекнување без основ, со извршно решение.
Се работи за минимален износ на наплатени средства кој е значително помал во споредба со износот кој би бил наплатен за реален закуп односно концесија на земјиштето.
Плажата”Куба Либре” работела без концесија и остварувала приходи на државно земјиште на штета на општината и државата.
И покрај тоа што немале активен договор за концесија, непречено објавувале угостителска дејност, остварувале приходи и извршиле доградување и проширување на објектите со што узурпирале атрактивно земјиште од крајбрежјето и граделе платформи во езерото
Наместо да даваат паушални изјави со кои сакаат да ја извртат вистината во своја корист, треба конечно да разберат дека времето на незаконско работење на плажите истече и дека нивните бизнис интереси повеќе нема да бидат над законите и интересите на Охрид.
Остануваме посветени на почитување на законите и исполнување на препораките на УНЕСКО за зачувување на Светското природно и културно наследство, пишува градоначалникот во својата ФБ објава.

Back to top button
Close