Германија и Чешка потпишаа декларација за надминување на зависноста од руските енергетски извори

Германија и Чешката Република во понеделникот потпишаа декларација со која ветуваат дека ќе ја надминат зависноста од руските енергетски извори и ќе ја забрзаат транзицијата кон зелена енергија, во време кога намалените испораки на руски гас ја загрозуваат безбедноста на снабдувањето низ Европа.

Во понеделникот започна ремонтот на најголемиот гасовод од Русија до Европа, поради што се очекува испораката да биде прекината во следните десет дена, но владите, пазарите и компаниите се загрижени дека суспензијата може да биде продолжена поради војната во Украина.

„Ќе го финализираме договорот за солидарни мерки за да обезбедиме снабдување меѓу нашите земји пред почетокот на новата зимска сезона“, се вели во декларацијата.

Германскиот министер за економија, кој е во посета на Прага, и чешкиот министер за индустрија рекоа дека треба да се подготват за различни сценарија, вклучително и дека испораките на гас преку Северен тек 1 нема да продолжат по завршувањето на ремонтот на 21 јули.

 

Back to top button
Close