Германија и Швајцарија сакаат да ја зајакнат контролата на заедничката граница


Германија и Швајцарија имаат намера да ја зајакнат полициската контрола долж нивната заедничка граница за да се борат против илегалната миграција, јави ДПА. Ова вчера во Берлин го изјавија германската министерка за внатрешни работи Ненси Фесер и швајцарската министерка за правда и полиција Карин Келер-Сатер.

-Проблемите со миграцијата не се решаваат на национално ниво, туку на европско ниво, рече Фесер на заедничката прес-конференција со Келер-Зутер.

Таа посочи дека блиската соработка е важна за да се постигне побрза депортација на лицата кои немаат право да аплицираат за азил.

– Сакаме да престанеме да го преоптоваруваме нашиот систем за азил со луѓе на кои не им е потребна заштита, додаде Келер-Зутер.

Меѓу идеите за дополнителни мерки е и создавање на заеднички полициски патроли во возовите кои патуваат од Швајцарија до Германија. Предвидено е уште една мерка да бидат проверки и надзор долж заедничката граница со цел преминување на канализацијата. Двете земји усвоија акциски план во 2016 година, но сега неговиот опсег ќе биде проширен.

Според Фесер, од септември е зголемен бројот на баратели на азил во Германија, кои дошле преку балканската мигрантска рута и од Швајцарија. Во одделни денови, бројот на мигранти кои влегуваат во Германија од Швајцарија достигнува и до 1.000

Back to top button
Close