„Горди сме што ќе го чуваме Париз“ Легија на странците ќе ги обезбедува Олимписките игри

Припадници на познатата Легија на странци се собираат во воена база во јужна Франција, што се наоѓа на стотици километри од париските улици со кафулиња, каде што ќе се распоредат за само неколку недели.

– Нема Ајфелова кула, но ние сме во Париз – им вели поручникот Антоан на војниците собрани околу него, кои, како и сите легионери, морале да го сменат името по приклучувањето.

Овие војници наскоро ќе бараат „сомнителни предмети“ со помош на кучиња и дронови.

Легијата на странците, корпус од околу 10.000 војници, основан пред речиси 195 години, е единствената француска армиска единица во која можат да се пријават странски државјани. Тие можат да аплицираат за француско држајанство по неколку години служба, или порано, ако се истакнат во битка на места како Нигер, каде што се бореле против исламистички бунт.

Но, ова лето, тие се упатуваат кон француската престолнина, каде војниците ќе работат заедно со полицијата како дел од засилената безбедносна положба на земјата за време на Олимписките игри.

Олимпијадата треба да се одржи од 26 јули до 11 август, а потоа и Параолимпијадата од 28 август до 8 септември.

Многу фактори

Пред да започне вежбата за пребарување, поручникот Антоан сака да се погрижи легионерите — чиј француски јазик често се крши — да разберат како ќе се изврши операцијата.

– Што е единица К-9? – прашува на француски.

Еден легионер го има точниот одговор – полициско куче – но одговор даден на непалски јазик, а не француски.

Јазичната бариера не е ништо ново за оваа единица, каде што околу 30 националности работат рамо до рамо, но здружувањето на силите со полицијата и приватното обезбедување кои не се навикнати на мултикултурната природа на легијата ќе претставува предизвик.

За да ги подготват, еден војник игра улога на некомуникативен чувар, но и покрај тоа легионерите брзо пронаоѓаат шише исполнето со сомнителна супстанција, а куче душка пластичен предмет од 500 грама скриен под даските.

Задоволен од „прилично брзото откривање“, капетанот Ајмерик изјави за АФП дека неговите луѓе се подготвени да се приклучат на околу 20.000 воен персонал распореден на Олимпијадата.

Но, поручникот Хуго, кој како и сите војници може да го даде само своето име, вели дека Париз претставува различни предизвици, вклучително и „сложеноста и густината на урбаната средина“.

За време на претходните распоредувања во Сахел, војниците можеби имаа цел ден да пребаруваат село, но во Париз тие ќе пребаруваат огромни места со временско ограничување.

Кон крајот на јануари, француската влада го намали бројот на толпата за церемонијата на отворање овој јули за половина од 600.000 на околу 300.000, поради безбедносни и организациски грижи.

– Има „многу фактори, многу играчи“ – рече поручникот.

Ме прави горд

По потекло од Непал и пријавен во 2018 година, наредникот „Ганеш“ вели дека е свесен колку е важна улогата на легијата ова лето.

– Олимпијадата уште повеќе ме мотивира – вели поранешен студент од Луксембург, додавајќи дека „работата за Франција ме прави горд“.

Патриотизмот не е услов за легијата, чие мото „Чест и верност“ ја става солидарноста меѓу браќата по оружје пред националното чувство.

Има многу малку услови за оние кои сакаат да се приклучат: апликантите не смеат да имаат пресуди за тешки кривични дела како убиство или педофилија, да бидат подготвени за борба, спремни да служат пет години и да учат француски јазик.

Од почетокот на војната во Украина, Белорусите и Русите повеќе не можат да се приклучат.

Што се однесува до останатото, француската армија дава слобода за понекогаш карираното минато на нејзините легионери.

– За многумина, одлуката да се приклучат на странската легија ја носат оние кои сакаат да започнат „втор или трет живот – рече капетанот Ајмерик.

– Она што ме интересира не е она што тие го правеле порано, туку она што тие се подготвени да го направат за нас – рече тој.

Back to top button
Close