Гроздот галаксии прикажан на првата фотоградфија на телескопот „Џејмс Веб“

Националната аеронаутичка и вселенска агенција (НАСА) синоќа во Белата куќа ја претстави првата фотографија снимена со вселенскиот телескоп „Џејмс Веб“ за кој се смета дека ќе го промени начинот на кој луѓето ја гледаат вселената.

Американскиот претседател Џо Бајден го објави откритието – најдлабокиот поглед на вселената досега фатен со камера.

Фотографијата покажува дел од вселената, масивна група од грозд на галаксии СМАКС 0723. Гравитациското поле на гроздот делува како сочиво со што се открива светлината од галаксиите во позадина, кои во спротивно би биле премногу бледи и далечни да можат да се видат. Всушност, го имаме првиот поглед на длабоко поле на неверојатно стари и далечни галаксии.

Гроздот од галаксии претставен на сликата во Белата куќа се појавил пред 4.6 милијарди години. Вселената е стара 13.7 милијарди години, така што „Веб“ ќе има шанси да гледа и подлабоко.

Презентацијата синоќа беше најава за главниот настан планиран за денеска претпладне, кога ќе се претстават комплетни резултати од првите снимки со вселенскиот телескоп лансиран на далечина од 1,5 милиони километри од Земјата.

-Овие слики му кажуваат на светот дека Америка е способна за големи дела, и му кажува на американскиот народ, посебно на нашите деца, тоа дека нашите можности се безгранични, изјави Бајден.

-Гледаме можности кои никој претходно не ги видел. Можеме да отидеме на места каде никој досега не бил.

 

Back to top button
Close