Групна тужба против АстраЗенека

Правниот застапник на таткото кој тврди дека вакцината AстраЗенекаa му предизвикала оштетување на мозокот, изјави за Би-Би-Си дека фармацевтската компанија направила „значајна промена“ во својата правна позиција.

АстраЗенека за првпат во судските документи призна дека нејзината вакцина против Ковид-19 може да предизвика многу ретки несакани ефекти.

Во колективна тужба фармацевтската компанија се соочува со бројни наводи поврзани со нејзината вакцина против коронавирус.

Некои од барателите на обештетување тврдат дека им починале нивни роднини, а други дека вакцината предизвикала сериозни болести.

Студиите, сепак, покажуваат дека вакцините против Ковид-19, вклучително и на АстраЗенека, спасиле милиони животи.

Првото обвинение беше изнесено минатата година од татко на две деца, Џејми Скот, кој доби згрутчување на крвта што предизвика оштетување на мозокот и не можеше да работи откако ја прими вакцината во април 2021 година.

Во тужбата, која беше покрената според Законот за заштита на потрошувачите на Обединетото кралство, се наведува дека вакцината е „неисправна“ бидејќи е помалку безбедна отколку што луѓето имаат право да очекуваат.

АстраЗенека ги негираше овие тврдења, но во судскиот документ поднесен до Високиот суд на Англија во февруари призна дека нејзината вакцина против коронавирусот „може, во многу ретки случаи, да предизвика ТТС“.

Адвокатите во овој случај велат дека кратенката ТТС означува тромбоза со синдром на тромбоцитопенија, а кога ќе се појави по вакцинацијата, се нарекува и VITT (имуна тромбоза индуцирана од вакцина со тромбоцитопенија).

TTS/VITT е редок синдром што се карактеризира со истовремена појава на тромбоза (згрутчување на крвта) и тромбоцитопенија (низок број на тромбоцити/тромбоцити).

TTS/VITT предизвикува потенцијално опасни по живот последици, вклучувајќи мозочни удари, оштетување на мозокот, срцеви напади, белодробна емболија, и ампутација, наведуваат правните застапници.

Тромбозата во многу форми може да се појави и кај невакцинирани луѓе.

Сепак, реткиот TTS/VITT синдром се однесува само на појава на тромбоза по вакцинацијата, според Американското здружение за хематологија.

 

ТТС е ретка и сериозна состојба.

„Предизвикувачите можат да бидат различни настани (не мора да бидат вакцини) и може да имаат непозната причина“, наведе АстраЗенека во судските поднесоци.Во писмен одговор до Би-Би-Си во мај 2023 година, адвокатите на Скот потврдија дека АстраЗенека им кажала: „Не прифаќаме дека ТТС е предизвикан од вакцината во голем обем“.

повеќе

Back to top button
Close