Хил: Француско-германскиот предлог да се спроведе до крајот на годинава, ЗСО до лето

Амбасадорот на САД во Србија, Кристофер Хил, денеска изјави дека односите меѓу Србија и САД се подобруваат, како на билатерален, така и на економски план, а американските инвестиции во Србија пораснале во вредност од 4,5 милијарди долари.

Хил потенцираше и дека САД апсолутно ја поддржуваат Србија на нејзиниот европски пат и сакаат Србија да стане членка на ЕУ.

„Има многу напредок во економските односи и тоа е важно. Еден од главните елементи што ги имаме таму е Американската стопанска комора. Имаме големи инвестиции овде. Големите американски компании одлучија да инвестираат не само во Србија, туку и во нејзината иднина и нејзината следна генерација. „Инвестицијата е 4,5 милијарди долари и тоа се сериозни пари“, рече Хил.

Тој зборуваше и за роковите кога треба да се формира Заедницата на српските општини и евентуално да се потпише германско-францускиот предлог.

Поентата е, посочи Хил, да се спроведат решенијата кои се веќе договорени во Бриселскиот договор.

„Мислам дека треба да се вратиме на основното прашање, а тоа е иднината на српската заедница во Косово. Тие живеат таму со векови и мора да знаат каква им носи иднината. Значи, фундаменталното прашање е да се справиме со она што доаѓа од првичниот бриселски договор, а тоа е CPA. Апсолутно мора да се спроведе, ако очекуваме некој да има доверба во идните договори“, рече американскиот амбасадор.

Во однос на роковите за формирање на ЗСО и имплементација на француско-германскиот договор, Хил смета дека роковите споменати во медиумите се разумни и реални и дека ЗСО би можело да се формира до лето, а француско-германскиот предлог може да се имплементира до крајот на годината.

„Мислам дека луѓето мора да работат секој ден за да најдат решение. Мислам дека е реално да се предложи тоа да се случи оваа година, затоа мислам дека оваа година е значајна, мислам дека предлогот е позитивен и може да се спроведе“, рече Хил.

Тој додаде дека Србија многу извезува во САД и изјави дека и покрај географската одалеченост на двете држави, трговската размена е во пораст.

Во однос на американските инвестиции, Хил посочува дека Европа е одличен пазар

Но, иако Србија е добро место за инвестиции, има предизвици, како што рече, остатоци од минатото, односите со Москва, предизвици како што е Косово.

Back to top button
Close