ХРТ: Се е подготвено за воведување задолжителен воен рок

Шеснаесет години по укинувањето, Хрватска го враќа задолжителниот воен рок. Воениот воен рок за сите млади мажи над 18 години треба да стапи на сила од првиот ден од следната година. Министерот за одбрана вели дека се е подготвено за воведување воен рок, а политичката процедура се уште се чека, јави ХРТ.

Деталите се уште се разработуваат.

– Помеѓу два и три месеци се планира задолжителен воен рок. Она што е важно да се нагласи е дека ги покачивме хонорарите, тие сега се 900 евра месечно, а колку ќе биде тогаш во задолжителниот воен рок, таа такса веројатно ќе остане иста, изјави вицепремиерот и министер за одбрана Иван Анушиќ.

Идејата е да се задржат што повеќе млади луѓе во одбранбениот систем, а според проценките, 15 илјади од нив треба да поминат обука годишно.

– Безбедносните предизвици се такви што пред сите ни ја поставуваат обврската да размислиме, не само Хрватска, туку и многу земји во светот и Европа, како да го активираме тој модел, изјави вицепремиерот и министер за хрватски бранители Томо Медвед.

Во Хрватска, задолжителната воена служба беше укината во 2008 година и беше воведена доброволно.

-Таа одлука беше правилна во тој период, а новите околности и нов период бараат нови одлуки, затоа, повеќе за деталите кога ќе ги дознаеме деталите, рече претседателот на Комисијата за одбрана, Арсен Баук (СДП).

Тогаш, пред 16 години, речиси 90 отсто од младите се повикуваа на својата совест. Но, за оние кои одбиваат да носат пушка сега – има друг план.

-Ќе носат гребла и мотики, на пример, вреќи кога се поставуваат насипи против евентуални поплави, ќе носат некои други работи – нема да мора да носат оружје, туку ќе треба да си ја вршат својата должност и обврска кон државата, вели. Анушиќ.

Тој дел од обуката ќе биде задача на системот за цивилна заштита. Ќе се учат на, како што велат, животни вештини.

Но, за оние кои ќе служат во државна служба – обуката ќе трае подолго и со значително помалку привилегии, наведува медиумот.

Back to top button
Close