Хрватска воведува задолжителен воен рок од следната година

Од 1 јануари следната година Хрватска повторно ќе го воведе задолжителниот воен рок.

За тоа има политичка одлука, а Министерството за одбрана (МО) работи на измени на Законот за одбрана и Законот за служба во вооружените сили и придружните прописи, кои ќе бидат основа за почнување од следната година првитe регрути кои ќе треба да служат во воениот рок за да започнат со обука, пишува Нови лист.

Хрватското Министерство за одбрана проценува дека во првата година, односно во 2025 година, задолжителна обука ќе поминат меѓу 4.000 и 4.500 регрути, на четири или пет повици на секои неколку месеци.

Хрватска не го укина воениот рок, туку само го замрзна во 2008 година, така што целата работа нема да почне од нула затоа што веќе постои законска регулатива, но и практика според која обуката се одвиваше до пред 16 години. Сето тоа само ќе се прилагоди на новите барања и околности.

Се уште не е одлучено дали воениот рок ќе трае два или три месеци. Ако се следи првата варијанта, тогаш регрутите би добиле само основна пешадиска обука, а доколку воениот рок трае три месеци, тогаш во третиот месец би биле испратени на некаква форма на специјалистичка обука во армијата, воздухопловството и противвоздушната одбрана или морнарица.

По завршувањето на воената служба, обучените регрути ќе можат да изберат да се вратат во цивилниот живот, да ги продолжат своите вообичаени занимања и да бидат дел од армиските резерви или да останат во вооружените сили и да ја продолжат својата професионална кариера.

Според досегашните информации, обуката на регрутите ќе се одвива во касарните во Пожега, Сињ и Книн.

Back to top button
Close