Хрватската пошта одби да изработи поштенски жиг со ликот на Тито

Хрватската пошта не одобри изработка на поштенски жиг со ликот на Јосип Броз Тито, која ја побара Здружението на антифашистички борци и на Сојузот на друштва Јосип Броз од Хрватска како дел од прославата на 130-годишнината од раѓањето на Тито.

.Нивната причина за одбивање беше тоа што Јосип Броз е роден во мај, а ние бараме заштитен знак во ноември. Ова ни беше кажано преку телефон. Се обидовме да објасниме дека 130-годишнината од раѓањето на Тито ја славиме цела година, а не само еден месец, и дека поштенскиот жиг е составен дел на филателистичката изложба и ќе се користи во една пошта. Но, наскоро изгубивме секаква надеж“, изјави за Хина претседателот на САБА, Фрањо Хабулин.

Запрашан за коментар за политиката на Хрватска пошта во издавањето на комеморативни марки и жигови, како што беше за овогодинешната 20-годишнина од Загребскиот квир фестивал, Хабулин го кажа својот заклучок.

-Не сум сигурен дека хомосексуалците и партизаните се подеднакво добредојдени во Загреб. Во мода е да се повикуваме на човековите права, и соодветно на тоа барањето на ЛГБТ заедницата беше одобрено полесно отколку барањето за поштенски жиг за изложбата на поштенски марки со ликот на Јосип Броз Тито, рече Хабулин.

Back to top button
Close