И Канада го забрани ТикТок на уредите во сопственост на владата

Почнувајќи од денес, Канада ја забранува апликацијата за видеа ТикТок на сите уреди издадени од страна на владата, јави Би-би-си. Со оваа одлука Канада им се придружи на Соединетите Американски Држави и Европската комисија во преземањето чекори поради загриженоста околу располагањето со податоците на корисниците на апликацијата што е во сопственост на кинеската компанија „БајтДенс“.

Владиниот портпарол соопшти дека одлуката следува по проценката на главниот директор за информации на Канада, а ТикТок е опишана како апликација која „претставува неприфатливо ниво на ризик за приватноста и безбедноста“.

Канадскиот премиер Џастин Трудо рече дека постои доволна загриженост за безбедноста околу апликацијата за да се бара промена.

„Ова можеби е првиот чекор, можеби е единствениот чекор што треба да го направиме“, изјави Трудо на вчерашната прес-конференција.

Back to top button
Close