Индекс на глобалните финансиски центри: Њујорк е најпогоден град за бизнис

Њујорк е прв на листата на светски градови најпогодни за бизнис, а седум европски градови се меѓу првите 20 најдобри финансиски центри, според новото рангирање на Индексот на глобалните финансиски центри (GFCI).

Во горниот дел од оваа листа доминираат Соединетите Американски Држави, а Лондон и натаму е лидер во Европа и на второ место во генералниот пласман.

Зад него се Сингапур, Хонг Конг и Сан Франциско на третото, четвртото и петтото место, а Женева е единствениот друг европски град, покрај британска престолнина, во првите десет. Женева го зголеми рејтингот за 29 поени и ги прескокна своите финансиски ривали од минатата година, скокајќи од 23-та на десеттата позиција.

Аналитичарите велат дека регулаторната средина во Швајцарија и ниското ниво на корупција претставуваат огромни предности за финансиската сила на нејзините градови.

Франкфурт, домот на Европската централна банка (ЕЦБ), се искачи од 17. на 14. место на глобално ниво, додека Париз падна од 14. на 15. позиција.

Други европски градови во топ 20 се Луксембург на 16-то место, Цирих на 18-то и Амстердам на 19-тото место.

Back to top button
Close