Итно предупредување за пожари во повеќе летувалишта во Грција

Поради комбинацијата на силен ветер и високи температури во интервал од 35-40 Целзиусови степени во многу делови на Грција, денеска предупредувањето за пожар е подигнато на четврто ниво од максимални пет.

Во својот дневен билтен, Противпожарната служба објави предупредување за четврти степен на опасност од пожар во пет региони на Грција:

– Атика (вклучувајќи го и островот Китера)

– Западна Грција (вклучувајќи ги Ахаја и Илија на Пелопонез)

– Северен Егеј посебна внимателност се советува на островите Лезбос и Хиос и

– во континентална Грција (особено Виотија, Евија, Фокис и Фтиотида)

Предупредување од Ниво 4 значи ограничувања за палење растителни остатоци, грмушки или други остатоци, готвење на отворен оган, користење машини кои произведуваат искри и други слични активности кои ненамерно може да предизвикаат пожар.

Back to top button
Close