Како да знаете дали имате настинка, грип или корона?

Sick Woman.Flu.Woman Caught Cold. Sneezing into Tissue. Headache. Virus .Medicines

Ни претстојат студени денови, а тоа значи сезона на настинки и грип, со фактот дека короната сè уште е наоколу. И ако се појават проблеми, како да знаете што е проблемот.

Симптоми на корона –

Иако сува кашлица и губење на вкус или мирис некогаш беа вообичаени симптоми на Ковид-19, лекарите сега забележуваат поинаква клиничка слика. Симптомите кои некогаш биле карактеристични стануваат ретки, а новата клиничка слика опфаќа лесна болест концентрирана во горниот респираторен тракт.

Болното грло обично е на прво место, а потоа затнат нос.

Д-р Ерик Ејтинг од Центарот Маунт Синај во Њујорк ги опишува симптомите кои почесто се поврзуваат со настинки или алергии, вклучувајќи назална конгестија, кивање и благо воспалено грло, пишува NBC News.

Студијата за симптоми на КОВИД Зое од Британија, исто така, ја документира оваа промена во симптомите. Откако варијантата омикрон стана доминантна, болките во грлото станаа почести, додека губењето на сетилото за мирис стана помалку застапено. Исто така, стапката на приеми во болница е намалена во однос на претходните периоди.

Лекарите опишуваат нова шема на симптоми на Ковид-19 кои вклучуваат болки во грлото, главоболка, замор, болки во мускулите, треска, треска и течење на носот што може да доведе до кашлање. Иако кашлицата не е примарен симптом, некои пациенти ја доживуваат. Заморот и болките во мускулите обично траат неколку дена, додека затнатиот нос може да трае со недели.

Губењето на чувството за вкус или мирис сега е поретко симптом и се јавува само кај помалку пациенти. Во споредба со раните денови на пандемијата, кога овој симптом беше изразен кај повеќето заразени луѓе, сега е присутен само кај 10 до 20 проценти од пациентите.

Покрај тоа, дијареата, некогаш вообичаен симптом, сега е поретка. Повеќето пациенти закрепнуваат без потреба од антивирусни лекови.

Лекарите забележаа дека многу од пациентите со Ковид-19 кои се појавуваат во собите за итни случаи се помлади и обично имаат благи симптоми, вклучувајќи кашлица, течење на носот, болки во грлото, треска и треска. Повеќето од нив се опоравуваат дома со симптоматска нега.

Овие изменети симптоми може да се припишат на високата стапка на имунитет кај популацијата, предизвикана од вакцинација и претходни инфекции. Д-р Дан Барух од Медицинскиот центар Бет Израел Диконес во Бостон истакнува дека сериозноста на Ковид 19 е помала сега отколку пред една или две години поради поголемата имунолошка реакција.

Иако новите симптоми на Ковид 19 се чини дека се поблаги, лекарите предупредуваат дека луѓето не треба да го игнорираат моменталниот пораст на инфекции. Исто така, продолжува да се јавува долгорочен ковид, со симптоми како што се забрзан пулс и нетолеранција на вежбање. Затоа е сè уште важно да преземете мерки на претпазливост за да се заштитите од вирусот, пренесува N1 Загреб.

Симптоми на вирус Ерис:

Воспалено грло,

Течење на носот,

Наполнет нос,

Кивање,

Сува кашлица,

Главоболка,

влажна кашлица,

рапав глас,

болки во мускулите,

Променет мирис.

Симптоми на грип –

Сите симптоми кои го придружуваат Ковид може да се појават и со грипот. Сепак, ковидот и грипот се разликуваат на неколку начини.

За разлика од Ковид 19, сетилото за вкус и мирис ретко се губи во случај на грип.

Повеќето луѓе со грип се чувствуваат подобро за околу една недела, а симптомите на Ковид обично траат подолго.

Една од најголемите разлики помеѓу Ковид и грип е тоа што грипот сè уште следи сезонски модел – најчесто се јавува помеѓу октомври и март. Новите варијанти на Ковид, од друга страна, предизвикуваат зголемување на бројот на случаи на секои неколку месеци.

Симптоми на настинка –

Возрасните имаат во просек две или три настинки годишно. Најчестите симптоми се:

течење или затнат нос,

болно грло,

кивање,

Тие се јавуваат поретко:

слабост и замор, кашлица.

Исто така, настинката е поретко придружена со покачена температура отколку грипот и Ковид. За разлика од грипот, симптомите на настинка се појавуваат бавно, додека грипот има карактеристика што придружните симптоми се појавуваат ненадејно. Покрај тоа, болката и општата малаксаност се поизразени кај грипот.

За Ковид 19 и грип најдобра заштита е вакцинацијата, која е особено важна за чувствителните категории како што се старите и хронично болните.

 

Back to top button
Close