Калас: Естонија нема план „Б“ доколку Украина ја загуби војната

Естонската премиерка Каја Калас денеска изјави дека Естонија нема план „Б“ доколку Украина ја загуби војната.

-Не треба да се препуштиме на песимизмот. Победата во Украина не е само територија. Ако Украина влезе во НАТО, дури и без одредена територија, тогаш тоа е победа бидејќи ќе биде ставена под чадорот на НАТО, посочи Калас во интервјуто. со Би-Би-Си.

Владата на Естонија одвои повеќе од еден процент од естонскиот БДП за воена и финансиска помош за Украина.

-Доколку секоја земја на НАТО го направи тоа, Украина ќе победи, посочува Калас.

Естонија, мала балтичка држава која некогаш беше дел од Советскиот Сојуз, е уверена дека откако ќе завршат борбите во Украина, рускиот претседател Владимир Путин ќе го сврти своето внимание кон Балтикот, барајќи да ги врати земјите како Естонија под контрола на Москва

Back to top button
Close