Кина тестираше дрон за промена на временските услови

Кина разви нов систем на дронови за модификација на временските услови, способен да детектира облаци, дожд, ветрови и аеросоли во воздухот на својата патека на летот.

Според Кинеската медиумска група, успехот на првиот лет означува пробив за беспилотни летала (UAVs) од кинеско производство за откривање и модификација на временските прилики.

Овие летала можат да придонесат за намалување на катастрофи и заштита на животната средина, објави Корпорацијата за воздухопловна наука и технологија.

„Платформата, која се карактеризира со големо оптоварување, долг животен век, ниски трошоци за одржување и брзо поставување, го заврши својот прв лет од 75 минути од аеродромот во северозападната кинеска провинција Шанки.

Меѓу новите функции се ласерско-микробранова двојна детекција, активно/пасивно откривање зглобови и детекција на самото место, соопшти еден од инженерите

Back to top button
Close