Клучни намирници кои го успоруваат стареењето

Знаците на стареење се резултат на сосема природен процес, но можат малку да се успорат а тоа, кога е во прашање исхраната е навистина едноставно. Бројни истражувања се обидуваат да ја пронајдат врската меѓу исхраната и стареењето, па така се покажало дека смалувањето на внесот на бел шеќер и бело брашно може да имаат позитивен ефект кога е во праѓање зачувувањето на свежиот изглед. Сепак, корисно е да водите грижа за квалитетот на намирниците кои ги внесувате.

Состојките кои делуваат на нашиот младолик изглед се мастите богато со омега 3 масни киселини, потоа намирниците кои во себе содржат антиоксиданти, ликопен, коензим Q10 кој е застапен во прехранбените производи како млекото и јогуртот.

Антиејџинт намирници се и оние кои се богати со витамин Ц како што се пиперките и цитруснити овошја кои имаат добро влијание на нашата кожа, а искористете го овој зимски период за нивна конзумација која е потребна заради зајакнување на имунитетот.

Вклучете во исхраната и житарици, риба, ниско калорични млечни производи и риба. Наведените состојки ја зачувуваат и колагенската еластичност на влакната кои се одговорни за еластичност на кожата

Back to top button
Close