Кога Мицкоски ќе се разбуди

Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, имал ужасна мака која, во напад на искреност, ја сподели со јавноста. Чувствувал голема одговорност што народот во овие четири години живеел најтешко од 30–те години независност. Секоја вечер заспивал и наутро се будел со тој тежок товар на душата: како да го спаси својот народ од зулумќарите и арамиите.

Тоа навистина е тешко и болно страдање на еден голем патриот кога гледа како власта бездушно им ги краде годините на граѓаните. Си велам, добро е што човекот сепак може да спие при вакви кошмарни напади. Многу голема надеж и утеха ни испорача со ветувањето дека кога ќе се разбуди ќе продолжи да се бори да ни ги врати украдените четири години од животот. До тогаш на сите ни преостанува да се молиме Мицкоски конечно да се разбуди и да открие кој тоа управувал со државата во изминатите 30 години и го држел под ропство сопствениот народ. Откако тоа ќе го дознае, како многу учен човек, сигурно  ќе открие дека со промените на власта во Македонија не престануваат страдањата на граѓаните, ако не на сите, сигурно не на мнозинството.

Кога човек си легнува и се буди со една мисла како да ја урне власта за тој да дојде на власт за да си го спаси народот неопходна е и лекарска помош. Но, за голема среќа Мицкоски е со добро здравје бидејќи е лесно препознатливо и одамна видено и чуено дека  ваквите настапи се само популистичка претстава и предизборна кампања. Но Мицкоски го знае и тоа  дека во демократијата двајца будали повеќе вредат од еден паметен. Затоа Мицкоски си спие ѓоа бебенце и си сонува убави соништа.

Kолумната на Ерол Ризаов во целост прочитајте ја тука

Back to top button
Close