Kои земји купуваат руски фосилни горива од почетокот на инвазијата врз Украина

Една година од почетокот на инвазијата на Русија врз Украина, рускиот извоз на фосилни горива сè уште се одвива во повеќе земји ширум светот.

Според проценките на Центарот за истражување на енергија и чист воздух (CREA), од почетокот на инвазијата пред околу една година, Русија остварила повеќе од 315 милијарди долари приход од извозот на фосилни горива низ целиот свет, со речиси 149 милијарди долари кои доаѓаат од земјите на ЕУ.

Најголеми увозници на руски фосилни горива

Како што може да се очекува, Кина е најголемиот купувач на руски фосилни горива од почетокот на инвазијата. Соседот и неформалниот сојузник на Русија првенствено увезува сурова нафта, која сочинува повеќе од 80% од нејзиниот увоз во вкупна вредност од над 55 милијарди долари од почетокот на инвазијата.

Најголемата економија на ЕУ, Германија, е втор по големина увозник на руски фосилни горива, најмногу поради нејзиниот увоз на природен гас во вредност од повеќе од 12 милијарди долари.

Овoj инфографик користи податоци од CREA за да ги визуелизира земјите кои купиле најмногу руски фосилни горива од инвазијата, прикажувајќи ги милијардите приходи што Русија ги направила од овој извоз.

Земји кои купуваат руски фосилни горива во временскиот период од 24 февруари 2022 до 26 февруари 2023 година во американски долари

Турција, членка на НАТО, но не и на ЕУ, внимателно ја следи Германија како трет најголем увозник на руски фосилни горива од инвазијата. Земјата најверојатно ќе ја престигне Германија наскоро, бидејќи тоа што не е дел од ЕУ значи дека не е засегната од руските забрани за увоз воведени во текот на минатата година.

Иако повеќе од половина од првите 20 земји увозници на фосилни горива се од ЕУ, земјите од блокот и остатокот од Европа го намалуваат нивниот увоз и ограничувањата на цените на увозот на руски јаглен, пратките на сурова нафта преку морски пат и увозот на нафтени производи. .

Намалување на приходите од фосилни горива во Русија

Забраните и ограничувањата на цените на ЕУ резултираа со пад на дневните приходи од фосилни горива од блокот земји за речиси 85%, паѓајќи од нивниот врв од 774 милиони долари дневно во март 2022 година на 119 милиони долари од 22 февруари 2023 година.

Иако Индија во меѓувреме го зголеми увозот на фосилни горива, од 3 милиони долари дневно на денот на инвазијата на 81 милион долари дневно заклучно со 22-ри февруари оваа година, ова зголемување не е блиску до надополнување на дупката од 655 милиони долари. оставено поради намалувањето на увозот на земјите од ЕУ.

Слично на тоа, дури и ако африканските земји го удвоија увозот на руски гориво од декември минатата година, извозот на руски нафтени производи по морски пат сè уште се намали за 21% од јануари, според S&P Global.

Други фактори кои влијаат на приходите

Севкупно, од нивниот пик на 24-ти март од околу 1,17 милијарди американски долари дневен приход, приходите од руските фосилни горива се намалија за повеќе од 50% на само 560 милиони долари дневно.

Заедно со намалувањата на купувањата на ЕУ, клучен фактор што придонесува е падот на цената на руската сурова нафта, која исто така се намали за речиси 50% од инвазијата, од 99 долари за барел на 50 долари за барел денес.

Дали овие падови ќе продолжат допрва ќе се утврдува. Така, 10-тиот сет на санкции на ЕУ, објавени на 25-ти февруари, забранува увоз на битумен, сродни материјали како асфалт и синтетичка гума и се проценува дека ќе ги намалат вкупните руски приходи од извоз за речиси 1,4 милијарди долари.

извор: Фронтлајн

Back to top button
Close