Ковачевски: Платите продолжуваат да растат, во тек анализи за покачување на минималната плата

 Претседателот на СДСМ и мандатар за состав на новата влада, Димитар Ковачевски во своето експозе во Собранието најави дека минималната плата ќе продолжи да расте што ќе придонесе за раст и на просечната плата.

-Порастот на минималната плата ќе продолжи како и растот на просечната. Во првата половина на 2022 година ќе го иницираме и заокружиме економско-социјалниот дијалог за утврдување на новата методологија за пресметка и порастот на нивото на минималната плата, истакна Ковачевски.

Покрај растот на платите, додаде Ковачевски, политиките на новата влада ќе се фокусираат и на намалување на стапката на невработеност која е проектирано да достигне 11,4 отсто во 2024 година, односно да биде едноцифрена, 8,6 отсто до крајот на 2026 година

Back to top button
Close