Кралот Чарлс Трети двапати ќе прославува роденден и ќе стане сопственик на сите лебеди

Секој крал или кралица на Велика Британија ужива голем број привилегии, но некои се многу специфични.

На новиот крал Чарлс Трети нема да му треба пасош или возачка дозвола, но ќе стане сопственик на сите лебеди во Обединетото Кралство, една од малкуневообичаените привилегии што ги ужива британскиот монарх.

Новиот крал патува без документи за идентификација. За разлика од другите членови на кралското семејство, нему не му треба ниту пасош бидејќи тој документ на граѓаните им се издава на негово име.

Од истите причини и шефот на британската држава има привилегија да вози возило и е единствениот државјанин на таа земја кој нема возачка дозвола.

Кралот никогаш не гласа на гласачките места: тој мора да биде целосно неутрален во политиката. Ниту може да гласа, ниту да се кандидира на избори.

Од друга страна, монархот е тој што ги отвора свикувањата на парламентот и го потврдува премиерот со кој редовно разговара.

Мајка на новиот крал Елизабета Втора двапати годишно ги дувала свеќите на нејзината роденденска торта: првиот пат на роденденот на 21 април во кругот на семејството, а вториот пат на официјалната прослава што традиционално се одржува во втората сабота во јуни, што не е целосно случајно, бидејќи прославата е поместена речиси на почетокот на летото со цел да се избегнат несреќите од непредвидливите временски услови во Британија.

Двојната прослава на роденденот не е ништо невообичаено во кралското семејство: прославите обично се организираат на друг ден освен датумот на раѓање, особено кога тоа не е лето, како што е случајот со новиот крал Чарлс III. кој е роден на 14.11.1948 година.

Кралот не владее само со Британците. За неколку векови, лебедите низ неговата татковина всушност биле негова. Секоја година стручните служби внимателно ѕвонат и ги бројат лебедите на Темза и тоа е традиција која е заштитена.

Британскиот монарх поседува и есетра, делфини и китови во водите околу Обединетото Кралство.

Back to top button
Close