Кремљ разви план да ја преземе Белорусија до 2030

Група новинари доби пристап до внатрешен документ на руските власти наречен „Стратешки цели на Руската Федерација во белоруски правец“, според кој Кремљ планира да преземе целосна контрола врз политиката, економијата и воениот потенцијал на Белорусија до 2030 година, пишува „Јаху њуз“.

Планот е развиен во 2021 година. Во документот има само 17 страници, кои ги поставуваат политичките, одбранбените, трговските и социјалните цели на руските власти во Белорусија. Тие се поделени на краткорочни (до 2022 година), среднорочни (до 2025 година) и долгорочни (2030 година).

Така, до 2030 година, руските власти очекуваа да го прилагодат законодавството на Белорусија на руското, да ја преземат контролата врз надворешната политика на републиката и да управуваат со неа во интерес на Руската Федерација, да го зголемат военото присуство во земјата, да го потчинат информативниот простор на републиката со зголемување на бројот на руски медиуми, да се постигне превласт на рускиот јазик над белорускиот, како и да се воведе поедноставена процедура за издавање руски пасоши на граѓаните на Белорусија „со цел да се создаде слој Руси заинтересирани за интеграција. “

Покрај тоа, руските власти очекуваат да го шират своето влијание преку науката и образованието на Белорусија. За таа цел е планирано отворање пунктови за полагање на испитот низ целата земја, како и создавање на повеќе центри за наука и култура во Могилев, Гродно и Витебск.

Руските власти требаше да ги спроведат своите планови, вклучително и преку договорот за државата на Унијата, потпишан од раководството на Русија и Белорусија уште во 1999 година. Преговорите за тоа се одолговлекуваа две децении. Во 2019 година беше објавено дека земјите можеа да договорат 28 програми на Унијата поврзани со економски прашања како што е усогласувањето на монетарната политика и даночното законодавство.

Новинарите го покажаа документот на надворешни експерти, кои потврдија дека изгледа веродостојно и дека треба да се сфати сериозно. Американскиот амбасадор во ОБСЕ Мајкл Карпентер изјави: „Целите на Русија во однос на Белорусија се исти како и во однос на Украина, само во случајот со Белорусија, Русија се потпира на принуда, а не на војна“, рече тој.

Back to top button
Close