МААЕ: Резервниот далновод за Запорожје намерно исклучен

Резервниот далновод што ја снабдува руската електрана Запорожје (ЗНПП) во Украина намерно беше исклучен поради гаснење на пожар, но не е оштетен, соопшти Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ), повикувајќи се на информации од Украина.

ЗНПП продолжува да ја добива потребната енергија за безбедност од својот единствен оперативен реактор, се вели во соопштението на МААЕ.

Украина ја известила МААЕ дека резервниот далновод ќе биде повторно поврзан откако пожарот ќе се изгасне.

Back to top button
Close