МААЕ: Трагите од радиоактивни честички во северна Европа веројатно се од некој реактор

 Радиоактивните честички регистрирани во северна Европа минатата недела веројатно се испуштени од нуклеарен реактор, но нивното потекло сè уште не е откриено, соопшти денеска во Виена Меѓународната агенција за атомска енергија (МАЕА).

Земјите во регионот кои имаат реактори, вклучително и Русија, досега негираа поврзаност со радиоактивноста.

Малку зголемените нивоа на цезиум и рутениум „беа многу ниски и не претставуваа ризик за здравјето на луѓето и животната средина“, соопшти МААЕ.

Агенцијата наведува дека ваквите емисии може да се појават како резултат на работа на реактор или негово одржување.

Естонија, Финска и Шведска минатата недела регистрираа зголемено ниво на радиоактивни честички. Меѓународната организација за забрана на нуклеарни проби (CTBTO) во Виена исто така го следи движењето на честичките низ северна Европа и изработи мапа која опфаќа неколку држави од кои радиоактивни честички би можеле да се шират.

Back to top button
Close