Малолетници во Белград лажно дојавувале за поставени бомби, ќе има кривични пријави и против родителите

Полицијата во соработка со Специјалното јавно обвинителство за високотехнолошки криминал на Вишото јавно обвинителство Белград, во продолжение на акцијата идентификуваше и пронајде малолетници од Белград, на возраст од 14 и 15 години, кои се осомничени дека преку „гејминг“ платформа наредиле испраќање порака со заканувачки содржини до образовните институции во кои посетуваат на територијата на Белград, за наводно поставени експлозивни направи, кои ја загрозиле безбедноста на поголем број деца и граѓани, јавуваат српските медиуми.

Исто така, во координација со Министерството за внатрешни работи на Република Србија, Одделот за криминалистичка полиција при Тузланскиот кантон пронајде и легитимира малолетник, за кој се сомничи дека преку истата платформа „гејминг“ наредил испраќање пораки со заканувачки содржини за експлозивни направи сместени во образовна институција во Босна и Херцеговина, во која тој присуствува.

Се сомневаат дека малолетниците од Белград во специјално креирана група на таа „гејминг“ платформа се меѓу малолетниците кои претходно во полициската акција беа идентификувани како испраќачи на повеќе од 80 електронски пораки за наводно поставување експлозивни направи во образовните и другите институции на територијата на Србија и на регионот, побараа да се испраќаат закани, а во исто време на платформата разменија искуства за начините за заштита на анонимноста на Интернет.

Против малолетниците во редовната постапка е поднесена кривична пријава поради сомнение дека сториле кривично дело предизвикување паника и неред, а против родителите на осомничените во редовната постапка ќе биде поднесена кривична пријава поради постоење на основи на сомнение дека сториле кривично дело запуштање и малтретирање малолетно лице.

Back to top button
Close