Медал од првата модерна Олимпијада, одржана во 1896 година, ќе се продава на аукција

Бронзен медал доделен првите модерни Олимписки игри, кои се одржаа во Атина во 1896 година, ќе биде ставен на аукција.

Медалот се пренесувал од генерација на генерација додека сопственичката не го пронашла додека ја чистела нејзината куќа во Шропшир (Велика Британија).

фото: Фејсбук

На Игрите во 1896 година, медалот му беше доделен на лицето кое го освои второто место. Современиот систем со злато, сребро и бронза се појави во 1904 година. Кој го освои точно медалот е непознато.

Медалот е со дијаметар од два инчи. На аверсот е претставен богот Зевс, а на задната страна има натпис на грчки јазик „први меѓународни олимписки игри, Атина-1896 година“.

Специјалистите на аукциската куќа „Mullock’s Auctioneers“ го процениле предметот во износ од 20 до 25 илјади фунти.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close