Милков: Не “Цар Борис Трети”, името на гимназијата “Јосип Броз Тито” во Скопје е проблем


Бугарија е Европската Унија. Додека преговара со ЕУ, Република Македонија преговара со Бугарија. Ова го изјави в.д. министерот за надворешни работи на Бугарија, Николај Милков, за БГНЕС.

„Не сакам да коментирам што се дозна од медиумите што го кажа Стево Пендаровски, бидејќи не треба да коментирам ниту за медиумите. Сакам да дадам некои принципиелни коментари за системски прашања во односите. Се надеваме дека законот извршните органи во РМ ќе ја гарантираат безбедноста во државата, вклучително и луѓето со бугарско етничко и национално самосвест таму“, рече Милков во врска со она што македонскиот претседател го рече дека нема да преговара со Бугарија за историски прашања и нема да ја посети нашата земја. коментари на слични теми.

„Преку медиумите дојдоа до заклучок дека РМ нема да преговара со Бугарија, туку ќе преговара со ЕУ. За жал, можеби овој дефект го имаме неодамна, но Бугарија е ЕУ. Кога преговараат со ЕУ, преговараат со Бугарија Нашите барања се вклучени во нацрт-рамката за преговори, а Бугарија во секоја фаза има можност да има свое мислење за тоа како се спроведува оваа преговарачка рамка“, нагласи в.д. министерот.

Николај Милков појасни дека Бугарија не преговара ниту за историја, работите се оставени во рацете на комисиите. Тие мора да утврдат кои се историските факти и историските вистини.

Тој посочи дека дипломатијата е покомплицирана од фудбалската игра, во дипломатијата може да има две победнички страни и тоа е всушност стремежот.

„За жал, во дипломатијата, за разлика од фудбалот, може да има две поразени страни и ние не треба да бидеме таму. Тоа се работите што треба да ги разберат оние што зборуваат и зборуваат. Многу би ми било жал доколку претседателот Пендаровски искаже вакви мислења, бидејќи ова доаѓа еден ден откако тој беше тука и претседателот Радев направи се што беше можно преку ЕК за ова, ако е можно ЕК да помогне бидејќи има рестриктивни прописи, но да помогнеме со некое финансирање – да може да го задоволиме барањето на РМ за евтина струја што ја бараат од нас. Претседателот Радев цел ден правеше шатлови, одржа 6 состаноци во еден ден, ден и половина во врска со решавањето на ова прашање и за нив“, рече Николај Милков.

За бугарскиот клуб „Цар Борис III“ кој треба да се отвори во Охрид, тој го рече следново: Добро е да се мерат реакциите, добро е да се биде ладнокрвен, да се размислува пред да се зборува и да се решаваат работите прагматично во што го обезбедува нашиот договор за добрососедство.

Според Милков, ако името Цар Борис Трети е проблем, името на гимназијата во Скопје што го носи името на Јосип Броз Тито е многу поголем проблем.

Back to top button
Close