Министерот за одбрана на Србија: Покренуваме иницијатива за враќање на задолжителниот воен рок!

Министерот за одбарана на Србија, Милош Вучевиќ најави укинување на суспензијата на воениот рок, како и задолжителното служење на истиот.

– Многу е важно што според одлуката на Владата и претседателот на државата, од 1 јануари платите се повисоки за 10 проценти, а во 2023 година завршивме многу посилни во однос на воената опрема и степенот на обука на луѓе. Сето тоа ќе биде една од клучните теми кога ќе поднесеме извештај до претседателот на крајот на месецот. На крајот на јануари имаме долга и детална средба. Она што сакам да го кажам ексклузивно, Генералштабот на вооружените сили на Србија денеска ќе покрене иницијатива до претседателот на Србија, како врховен командант, а потоа преку поширока дискусија до Народното собрание, да ја укине одлуката за суспензија на задолжителниот воен рок, односно повторно активирање на законските одредби, законот со кој се дефинира задолжителниот воен рок. Со тоа што предлогот на Министерството за одбрана е и за тоа воениот рок да не биде подолг од четири месеци – најави тој.

Како што рече, тоа е работа на стручните служби на Министерството за одбрана.

– Зошто се активира нашата иницијатива? Затоа што е направена безбедносна проценка во земјава. По 13 години имаме потреба од пополнување на резервниот тим. Вооружените сили ги напуштивме 13 генерации, немаше задолжителен воен рок. Нашите безбедносни потреби се да имаме нови регрути кои секогаш се подготвени да ја чуваат земјата. Ги разбираме безбедносните ризици. Тоа не е само потреба карактеристична за Србија, многу европски земји го активираат задолжителниот воен рок – посочува Вучевиќ.

Back to top button
Close