Москва го обвини Токио за „русофобија“Москва го обвини Токио за „русофобија“

Русија, која е во повеќедецениски територијален спор со Јапонија, го обвини Токио за русофобија и изведување „злобни напади“ поради нејзината агресија врз Украина.

Советските трупи ги окупираа островите на север од Јапонија на крајот на Втората светска војна, а нерешеното прашање за суверенитет над островите, во Русија познати како Курилски острови а во Јапонија како Северни територии, ги спречи двете страни формално да потпишат мировен договор.

Јапонија, која им се придружи на своите сојузници во воведувањето санкции против Русија поради нејзината инвазија врз Украина, го слави Денот на северните територии на 7 февруари за да го потсети својот народ дека островите се нивни.

Back to top button
Close