На 1 јули Германија го презема претседателство на Европската унија

Меркел ќе зборува на интернет-дискусија за „Надворешна и безбедносна политика за време на германското претседателство на Европскиот совет“, организирана од германската фондација „Конрад Аденауер“.

Покрај Меркел, на трибината ќе говорат и поранешниот претседател на германскиот Бундестаг и сегашен претседател на фондацијата „Конрад Аденауер“, Норберт Ламерт, францускиот амбасадор во Германија, Ана-Мари Декорис, директорот на Институтот за кинески студии, Мико Хуотари, како и заменик претседателот на парламентарната група на владејачката германска коалиција ЦДУ/ЦСУ, Јохан Вадефул.

На 1 јули, Германија го презема шестмесечното претседателство на Европската унија од Хрватска.

Back to top button
Close