Најголем број слободни работни места во услужни дејности и продажба

– Во првото тримесечје од 2021 година стапката на слободни работни места изнесува 1,58 проценти. Најголем број слободни работни места – 2.103 има во петтата група занимања – работници во услужни дејности

Според податоците на Државниот завод за статистика, највисока стапка на слободни работни места од 4,98 проценти има секторот градежништво, додека најмала е стапката во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација со 0,15 проценти.

Деловните субјекти со број на вработени од 3 до 9 имаат највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 2,39 отсто.

Скопскиот регион има највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 1,80 проценти.

Back to top button
Close