Негативен одговор испратен на Божиќ- КФОР смета дека нема потреба од враќање на српската војска на Косово

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека КФОР смета дека нема потреба од враќање на српската армија на Косово, повикувајќи се на резолуцијата 12 44.

„Мислам дека многу луѓе не се прашуваат за одговорот, ми се чини дека сите го знаевме и го очекувавме тој одговор. Во нивното внимателно составено писмо упатено до Владата на Србија, а потоа и преку воениот кабинет со кој бев запознаен, тие одговорија дека нема потреба од враќање на српската војска и вооружените сили на Србија на територијата на Републиката. на Косово, повикувајќи се на резолуцијата 1244 каде ја нагласуваат својата улога, но не го ни спомнаа делот од Резолуцијата каде што тоа е дозволено“, изјави Вучиќ

Како што додаде, писмото било доставено на Бадник. Вучиќ смета дека позитивен одговор на тој ден би било добро и дека е несоодветно да се испрати негативен одговор на таков празник.

Вучиќ за време на божиќните празници престојуваше на Хиландар. По враќањето во Белград, во зградата на Претседателството му беше врачен одговорот на КФОР.

Back to top button
Close