Нов метод за лекување на зависност од алкохол

Долго време апстиненцијата беше единствениот лек за зависност од алкохол. Но, за многумина е тешко да не пијат ни малку алкохол. Експертите затоа предлагаат нов третман: контролирано конзумирање алкохол.

Чаша вино, пиво после работа, пенливо вино за наздравување – алкохолот е дел од културата и во Германија. Според Организацијата за економска соработка и развој, Германија е една од земјите со најголема потрошувачка на алкохол.

Според германскиот институт Роберт Кох, 14 отсто од жените и 18 отсто од мажите пијат алкохол во количини кои се сметаат за ризични, што значи повеќе од 12 грама чист алкохол дневно за жени и повеќе од 24 грама дневно за мажи. За споредба, шише пиво од 0,33 литри содржи 13 грама алкохол, а чаша вино од 0,2 литри содржи 18 грама.

Бројот на зависници од алкохол е многу поголем отколку што покажува статистиката, бидејќи проблемот често не се препознава, објаснува Морис Кабанис, директор на Клиниката за медицина на зависности во Штутгарт. Многу алкохоличари не ја признаваат својата зависност со години, често од срам.

Алкохолизмот постои во сите делови на општеството, а причините за зависност се различни: тие можат да бидат биографски или генетски, но се и стекнати навики, на пример ако едно пиво после работа се претвори во неколку или почнете да пиете порано во текот на денот.

Сепак, апстиненцијата како начин за одвикнување од пиење, одвраќа многу алкохоличари да започнат со лекување. Ова е една од главните причини зошто само секој десетти од нив бара помош и започнува терапија.

 

На што се заснова контролата на однесувањето?

Затоа, експертите сè повеќе го користат контролираното конзумирање на алкохолни пијалоци како нов, ветувачки метод во лекувањето на алкохолизмот. Програмата, во која алкохолот не е целосно забранет, ја разви Јоаким Норкел, професор по психологија на Евангелскиот универзитет во Нирнберг. И една голема студија ширум Европа на луѓе над 60 години (Студија за стари лица, 2020) покажа дека многу постари луѓе не сакаат апстиненција, но се подготвени да го намалат консумирањето алкохол.

Оние кои се одлучуваат за контролирано консумирање алкохол, по сеопфатна дијагноза, во десет чекори учат како здраво да го користат алкохолот. Ова вклучува, на пример, препознавање на можни ризични ситуации и обрнување внимание на тоа колку алкохол содржат одредени пијалоци.

Друг важен чекор е водење дневник. Консумацијата на алкохол се евидентира секојдневно и се поставуваат конкретни цели: колку пијам во моментов, а колку помалку сакам да испијам следната недела? Целта е да се намали количината на алкохол чекор по еден. По програмата, учесниците често ја посетуваат таканаречената група за надзор. Споделувањето идеи со другите им олеснува на многумина да се справат со опасните ситуации.

 

Претходно, апстиненцијата беше единствената опција

Долго време единствената опција за третман беше апстиненцијата, односно целосна апстиненција од алкохол. И денес, обуката за апстиненција и детоксикација се класична терапија, финансирана од здравственото осигурување, а најмногу базирана на разбирањето на болеста од шеесеттите години на минатиот век. На пример, книгата на Алвин Мортон Јелинек, „Моделот на медицински болести на алкохолизмот“ , објавена во тоа време, наведува дека склоноста кон алкохолизам е главно генетска: или некој бил алкохоличар или не, немало градации. Беше невозможно да се научи како да се пие под контрола.

Програмата за контролирано пиење сè уште не е призната од пензиското осигурување и затоа не е финансирана за стационарна рехабилитација. Сепак, сега има важно место во терапевтската работа и се повеќе се шири во клиниките за зависности. Научно се проучува и им помага на многу луѓе – 20 до 30 проценти од учесниците на крајот постигнуваат апстиненција.

Покрај контролираното консумирање и апстиненција од алкохол, и лековите може да помогнат во намалувањето на зависноста. Некои од нив предизвикуваат дури и нетолеранција на алкохол, ако пиете – повраќате. Сепак, експертите сметаат дека чисто фармацевтскиот третман без придружна терапија не е доволен, бидејќи веројатноста за повторување е многу голема.

Редовните посети на група за самопомош (Анонимни алкохоличари) се исто така важни за многу алкохоличари за да ја задржат својата зависност под контрола на долг рок. Добри се и онлајн понудите. Експертите веруваат дека е важно да се понудат различни терапевтски пристапи на луѓето зависни од алкохол.

Back to top button
Close